Doordachte Dranken: Het Pad naar Verstandig Alcoholgebruik

Van alle Nederlanders van 18 jaar of ouder drinkt 77.5% wel eens alcohol, aldus het Trimbos Instituut. De helft houdt zich netjes aan het advies van maximaal één glas per dag, maar bijna 15 % van de mensen drinkt overmatig of zelfs zwaar. Zeker onder hoogopgeleide jongeren is overmatig en zwaar drinken een groot probleem. Dit laat zien dat ook hoogopgeleiden nog wel wat educatie op het gebied van drank kunnen gebruiken. Vandaar deze korte introductie in de verleidingen, gevolgen en alternatieven van drank.

Sociale Verleidingen

Drank is (hopelijk) vooral iets waar van wordt genoten in een sociale setting. Van het nuttigen van een biertje op de vrijmibo tot het ontkurken van een fles Ferrari champagne op het circuit van Zandvoort, ieder heeft zo zijn sociale gelegenheden waar een drankje natuurlijk onmisbaar is, toch? 

Dit moet natuurlijk geen taboe worden maar het is belangrijk om te beseffen dat sociale gelegenheden niet gelijk hoeven te staan aan een mogelijkheid die je aangrijpt om er gelijk een drankje bij te pakken. In eerste instantie zijn sociale gelegenheden er om te genieten van de tijd die je doorbrengt met je vrienden, familie of collega’s en niet van het zoveelste biertje van de week. Dit klinkt misschien wat hard, maar dat besef ontbreekt nog wel is. Vraag je af welke activiteiten je kan doen waar drank geen rol speelt. Denk aan minigolfen, een escaperoom of paintballen. Daarna wordt het zaak dat je ook in settings zoals in een restaurant, op het strand of wel is kiest voor een colaatje. 

Een Kijkje in de Gevolgen voor Je Welzijn

Het aanpassen van je wekelijkse alcoholgebruik zal geen windeieren leggen. Eén van de meest opvallende voordelen is de bescherming van de fysieke gezondheid. Matige drinkers vertonen vaak een gezonder cholesterolgehalte en een verminderd risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met hun overmatig drinkende tegenhangers.

De mentale voordelen zijn ook zeker aanwezig wanneer we matiging vergelijken met overmatig drinken. Matige alcoholconsumptie is geassocieerd met een lager risico op depressie en angst, terwijl overmatig alcoholgebruik juist het tegenovergestelde effect heeft

Daarnaast bevordert matiging een stabielere en gezondere sociale en emotionele omgeving. Overmatig alcoholgebruik leidt tot conflicten in relaties, verminderde productiviteit en ernstige gezondheidsproblemen zoals neurologische schade, leverziekten en hart- en vaatziekten.

Smaakvolle Sips: Vernieuwende Alternatieven 

Als je op zoek bent naar een gebalanceerde levensstijl zonder leuke dingen te missen,zijn er gelukkig inmiddels al veel alternatieven voor je op de markt gebracht. Mocktails, alcoholvrije bieren en creatieve niet-alcoholische dranken zijn een smaakvol alternatief dat qua smaak bijna niet meer te onderscheiden is.

Mocktails, oftewel alcoholvrije cocktails, zijn in opkomst en bieden een feestelijke ervaring zonder de bijwerkingen van alcohol. Met een overvloed aan recepten die gebruikmaken van verse sappen, kruiden en bruisende elementen, zijn mocktails net zo verfijnd en bevredigend als hun alcoholhoudende tegenhangers.

Voor liefhebbers van bier is de markt van alcoholvrije bieren booming, met een breed assortiment aan smaken die de traditionele bier ervaring nabootsen zonder de alcohol inhoud.

Er wordt ongelofelijk veel geld geïnvesteerd in deze markt door startups met nieuwe, frisse ideeën zowel door de gevestigde multinationals. Dus verwacht maar niet dat je later als excuus kan gebruiken dat er niet genoeg alcoholvrije alternatieven zijn.

https://muselet.nl/

Over de auteur

Scroll naar boven